U bent momenteel hier: Home / Wij delen mee / Dit weekend plaatsen wij de nieuwe brug bij Dorkwerd

Dit weekend plaatsen wij de nieuwe brug bij Dorkwerd

Komend weekend hijsen wij de bestaande brug uit en hijsen we de nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal bij Dorkwerd op zijn plaats.

Groot materieel

Voor zowel het verwijderen als het plaatsten van de brug zetten we groot materieel in. Het gaat om twee kranen van 700 en 750 ton. Met behulp van deze kranen hijsen we de bestaande brug van 110 ton uit en het 60 meter lange nieuwe stalen brugdek op zijn plek. Het 300 ton wegende gevaarte wordt per ponton over het kanaal aangevoerd. We takelen eerst de oude brug weg en daarna hijsen we de nieuwe brug op zijn plaats in.

Tafelbrug

Onze opdrachtgever, de Provincie Groningen, heeft gekozen voor een zogenaamde tafelbrug. De nieuwe brug is het afgelopen anderhalf jaar gebouwd bij onze samenwerkingspartner DJK Zuidbroek. De brug is 60 meter lang en 12 meter breed en heeft een grotere overspanning dan de oude brug. Dit heeft te maken met de verbreding van het Van Starkenborghkanaal. In gesloten toestand kent de brug een doorvaarthoogte van 4,00 meter. Van Spijker Infrabouw heeft de brugkelders (betonwerk) en het infradeel uitgevoerd.

Webcam

Tijdens het hele weekend zijn de werkzaamheden live te volgen via de bouwwebcam: http://www.bouwwebcam.nl/dorkwerd/