Wij bieden de totaaloplossing

Een inventieve denkwijze

Hoogste ladder niveau 5 CO2 uitstoot

Duurzaamheid centraal

Naar overzicht
Betonbouw Materieelverhuur Prefab beton Tijdelijke bruggen Duurzaam Innovatief

Verkeersbruggen Wetering Duurzame Bouwplaats

In opdracht van de Gemeente Steenwijkerland hebben we twee verkeersbruggen vervangen in Wetering Oost en Wetering West. Om Wetering-West bereikbaar te houden plaatsten we er, voor tijdens de werkzaamheden, een tijdelijke brug. De unieke vraagstelling van de Gemeente in het kader van duurzaamheid en het beperken van de CO2 uitstoot sprak ons aan. We besloten in te schrijven op de aanbesteding voor het bouwteamtraject.

Nu dit project is opgeleverd praten we met Auke Take, projectleider van de Gemeente Steenwijkerland over dit traject, dat goed verliep en bovendien, voor beide partijen ook heel leerzaam is geweest richting de toekomst.

 

Interview met Projectleider Auke Take

“Toen uit inspectie bleek dat de twee verkeersbruggen in Wetering Oost en Wetering West vervangen moesten worden was het voor de Gemeente Steenwijkerland helder dat dit project zo duurzaam mogelijk moest worden uitgevoerd. Met de oude brugleuning op de grens van Natura 2000 gebied weet je dat die opdracht helder is voor wat betreft CO2 uitstoot en Stikstof. De Gemeente wilde dit project los van die normen zo duurzaam en verantwoordelijk mogelijk aanpakken. En zo werd er een aanbestedingstraject gedaan voor een Bouwteam, die door Van Spijker Infrabouw uit Meppel werd gewonnen op kwaliteit.

Projectleider Auke Take kijkt goed terug op dit project. ‘We hebben dit traject samen op alle vlakken duurzaam aangepakt, om te beginnen het materieel, dat was voor een heel groot deel elektrisch.’ De medewerkers van Van Spijker Infrabouw kwamen waar mogelijk zelfs met hun elektrische carpoolauto naar de bouwplaats.’ “Ook is er goed gekeken naar het gebruik van materiaal bijvoorbeeld door beton te gebruiken dat voor 30% bestaat uit hergebruikt betongranulaat. En er zijn stootplaten aangebracht zonder cement. Dit hebben we gedaan met polymeer beton, geleverd  door Kijlstra en uitgevoerd met Betontechnische begeleiding van NieuwTon. Het is mooi om te zien hoe snel deze ontwikkelingen momenteel gaan” vult Remco Huismans, projectleider van Van Spijker Infrabouw aan.

Afb: Verkeersbruggen Wetering Duurzame Bouwplaats 2

“In de leuningen van de brug is veel hout verwerkt, het mes sneed in dit geval aan twee kanten, het past goed bij de omgeving en hout neemt ook nog CO2 op. De palen van de oude bruggen waren niet herbruikbaar voor dit project, maar zijn wel verkocht voor hergebruik op een ander project. En voor onder deze brug kochten we gebruikte buispalen aan.  Want waar het duurzamer kon hebben we het niet laten liggen.”

Op 10 april troffen Auke Take en Wethouder Melvin Smit van de Gemeente Steenwijkerland en Remco Huismans en Directeur Projecten Marc Beukers van Van Spijker Infrabouw elkaar op de locatie om het eindresultaat samen te bewonderen en terug te kijken op de fijne samenwerking tijdens dit project. We overhandigden een klein beeldje dat de kunstenaar de toepasselijke naam: ‘Samen bouwen wij bruggen naar de toekomst’ gaf.

Afb: Verkeersbruggen Wetering Duurzame Bouwplaats 4

Samen bouwen wij bruggen naar de toekomst.

Vacatures